Градска библиотека „Паисий Хилендарски” обнови фонда си с 2209 библиотечни документа

В началото на 2021 г. отправяме традиционния поглед към резултатите от дейността на библиотеката през една нетрадиционна година – 2020, която постави своите предизвикателства пред всички, в това число и библиотеките, които за първи път в своята вековна история бяха принудени да затворят врати за читателите, като по този начин запазят най-ценния ресурс –тяхното здраве.
През тази нелека година библиотеката продължи да се развива като културно, образователно и социално средище в града, като институция, която е отговорна към потребностите на хората и отворена към съвременните технологии и тенденции.

През 2020 г. регистрираните активни читатели на библиотеката са 1763, с 1/3 по- малко в сравнение с 2019 г. От тях 752 са децата до 14 г. възраст. По професионална принадлежност се запазва тенденцията от 2019 г. – най-голям е броят на
регистрираните: философи, историци, педагози, филолози – 142, следвани от инженерно-техническите специалисти -132
и учителите – 76.
Регистрираните посещения в библиотеката са 17493, като 14395 са заемане на книги, а в читалня 3098.

Фондът на библиотеката е обновен с 2209 библиотечни документа, 305 са постъпили като дарение, 887 от на проекта към Министерството на културата „Българските библиотеки –съвременни центрове за четене и информираност”.

Заетите от библиотеката библиотечни документи са 30989 /почти на половина спрямо 2019/. С най-висок дял на заемания е художествената литература за възрастни
– 16214, 8646 са заетите документи от различни отрасли на знанието. Най-нисък спад в сравнение с 2019 г. на заеманията се отбелязва в детската литература са от 6129 спрямо 7464.
От отрасловата литература най-голям е бил интересът към обществените науки /4307/, следван от литературознанието /2229/, философия и психология/648/, изкуство /221/, медицина /218/. В сравнение с 2019 г. се наблюдава повишен интересът към изкуството и медицината. В областта на изкуството се наблюдават две тенденции биографични романи за популярни личности а също така и документални книги на известни журналисти. Към първата се отнасят книги на авторите Георги Тошев, Берта Браун, София Бенуа ,Кристина Морато, Мелания Мадзуко, а към втората Вивиана Асса,

Георги Караманев. В класацията на най-четените автори в тази област попада и името на Слави Панайотов с книгите от поредицата „Топ мистериите“ – за България (2018), света (2019) и Вселената (2020).
В Топ 10 класацията „Най-четени съвременни български автори” автори попадат
1 Токораз Исто
2 Мария Лалева
3 Здравка Евтимова
4 Венета Райкова
5 Людмила Филипова
6 Георги Господинов
7 Юлия Дивизиева
8 Ивинела Самуилова
9 Стефан Цанев
10 Теодора Евтимова, Розмари Де Мео,Николай Табаков, Захари Карабашлиев, Светозар Казанджиев

В топ класацията на НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ АВТОРИ за 2020 годината в детски отдел са:
1.Иван Вазов 128
2.Джеф Кини 114
3.Елин Пелин 109
4.Ангел Каралийчев 94
5.Астрид Линдгрен 83
6.Марк Твен 64
7.Ран Босилек 61
7.Джани Родари 61
8.Валери Петров 58
9.Алеко Константинов 49
10.Антоан дьо Сент-Екзюпери 45

Пандемията наложи строги правила в работата на Градска библиотека „Паисий Хилендарски”, които стриктно се спазват както
от библиотечния екип, така и от всички посетители. Специфичните условия , в които бяхме поставени наложиха използването на
алтернативни подходи.
Към библиотеката бяха създадени открити телефонни линии, на които, гражданите имаха възможност да потърсят помощ и подкрепа.
Във връзка с отбелязване на важни годишнини от исторически събития, библиотеката използва алтернативни форми за въздействие и внушение върху публиките в представяне на културно-историческото наследство.

С цел да поддържа контакта със своята аудитория библиотеката създаде YouTube канал, по който се проведе традиционната програма „Маратон на четенето” – над 10 популярни личности, сред които и деца подготвиха свои клипове, които бяха качени и споделени в мрежата. Виртуална великденска изложба беше подготвена от библиотечните специалисти и доброволката Диана Ласкова, изложбатата на асеновградските художници по повод майските празници също беше в своя он-лайн версия.
Традиционният конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на книгата” се проведе онлайн чрез платформите, като в него взеха участие и деца от други населени места.
Макар и ограничени събитията в библиотеката бяха изключително ярки и запомнящи се: срещи с писателите Мария Лалева, Тонка Василева, Янислава Вълкова; гостуващате изложби на Музей на хумора и сатирата – Габрово и Национален литературен музей; часове с ученици и др.
От началото на месец март основните форми на работа с децата са чрез онлайн платформи, индивидуални и в малки групи при стриктно спазване на правилата за безопасност, както и индивидуална работа с деца – оцветяване, игри с конструктор (Lego), подреждане на пъзели и четене на книжки. В символ на новата функция на библиотеката станаха Шипенг Дън, ученик в 3-ти клас, ОУ „Петко Каравелов” и Лора Тоскова, студентка в New Beijing University в Китай, които в библиотеката общуваха и
упражняваха българския и китайския език.
Една от най-ценните придобивки през 2020 год. беше създаването на Дигитален център, който ще даде възможност за съхраняване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Асеновград.
Екипът на библиотеката изказва благодарност към всички партньори за сътрудничеството и ползотворната съвместна работа, на потребителите, за търпението, на всички, които ни подкрепят! С надеждата, че 2021 година ще бъде по-благодатна за всички ни!