И кметът Христо Грудев се тества за COVID 19 – резултатът е отрицателен

 Повод за изследването – новорегистрираната лаборатория към МБАЛ – Асеновград.

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев си направи изследване за коронавирус в новата лаборатория към общинската болница. Резултатът от PCR теста на градоначалника е отрицателен. Повод за направено изследване е новосъздаденото звено за тестване на COVID проби. Градоначалникът посочи, че не е имал симптоми. Решил е да направи теста предвид засилващата се заболеваемост в страната. „Имам доверие на медицинския персонал, който обслужва лабораторията. Исках да съм един от първите пациенти на звеното, а и като ръководител да покажа, че трябва да сме отговорни пред себе си и пред другите“, написа в профила си във Facebook доктор Грудев. Той обясни, че спазва противоепидемичните мерки и призова асеновградчани да последват примера му.

Пред БНТ кметът припомни, че община Асеновград е изпреварила ситуацията с разпространението на коронавируса в града, предвид факта, че специалното COVID отделение бе готово много преди повишаване броя на заболелите. То е сериозна придобивка за асеновградчани. За изграждането му бяха отделени 290 000 лева по предложение на администрацията и с решение на Общинския съвет. „Със създаването на сертифицираната лаборатория за изследване на COVID-19 затворихме цикъла и така няма нужда жителите на общината да пътуват до Пловдив нито за изследване, нито за хоспитализация. Нашата общинска болница е една от малкото в България, които се самоиздържат. Винаги при необходимост общината е готова да подпомогне лечебното заведение“, заяви доктор Грудев.

Той припомни, че са издадени строги заповеди, касаещи мерките в училища, театри, кина. „Хората, които отговарят за тези структури трябва да носят и отговорността.