18 души в Община Асеновград са подали заявление за гласуване с подвижна урна

18 души в Община Асеновград са подали заявление за гласуване с подвижна урна, съобщиха от администрацията. 55 100 пък е общият брой на всички в общината, които имат право да дадат своя вот за Европейските избори на 26 май.

103 са секциите в Община Асеновград, в които гражданите ще могат да упражнят своя вот за Европейския парламент в неделя. Като номера, обаче секциите са от 1 до 105, уточни секретарят на Общината Петър Иванов, тъй като 78-ма секция в с. Лясково е преместена и ще бъде в ОУ “Ангел Кънчев”. Същото се отнася и за 95-та секция в с. Сини връх, която ще бъде сформирана в с. Врата. 28 са секциите за машинно гласуване ще има в Община Асеновград

18 са гражданите от Асеновград и селата, които ще гласуват с подвижна урна. Тя ще бъде придружавана от охрана, за да се осигури конфиденциалността на гласуването на избирателите с увреждания.

Утре, в деня преди изборите, както и на самия изборен ден, в отдел „Административно обслужване на населението” в Общината ще дават дежурства за приемане на различни заявления, необходими на гласоподавателите за предстоящите избори, съобщиха още от там. Те ще са и в пряка връзка с дежурни в Районна Прокуратура Асеновград, за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес.  От началото на изборния ден до обявяване от ЦИК на края му, в Районна прокуратура-Асеновград ще има дежурен прокурор и служител, които ще приемат сигнали за нарушения, свързани с изборния процес. Сигналите ще се приемат и на място в сградата на Районна прокуратура Асеновград, пл.”Академик Николай Хайтов” № 8 ет.6, на електронната поща на Районна прокуратура Асеновград – rprok.asenovgrad@as.plv.prb.bg и на телефон/факс 0331/ 62343.

До 27 май 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail izbor@mvr.bg ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г. Подаваните на откритата линия сигнали трябва да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес, казват от МВР.