Ден за размисъл е – без политическа агитация и алкохол

В Деня за размисъл, преди утрешния вот за евроизборите, не може да се извършва политическа предизборна агитация. Забранено е и социологическите агенции да обявяват и разпространяват в медиите допитване до общественото мнение, както и някакви предварителни резултати, без значение под каква форма.

Днес е ден за подготовка на изборните помещения, секционните комисии ще получат изборните бюлетини от районните секционни комисии. Ще бъдат подготвени и “тъмните стаички” за гласуване с хартиени бюлетини, а в 3000 секции днес ще се монтират и машините за гласуване.

МВР ще охранява от тази вечер всички секции, а сигнали за нарушения могат да се подават в ЦИК и в районните избирателни комисии.

Със заповед на кмета на Община Асеновград от 09.05.2019 година, продажбата на спиртни напитки в магазините, заведенията за обществено хранене и на други обществени места на територията на град Асеновград от 20.00 ч. на 25.05.2019 г. /събота/до 08.00 ч. на 27.05.2019 г. /понеделник/, с изключение на предварително планирани сватбени и семейни тържества, се забранява. Заповедта е на основание чл. 44, ал.1, т.4 от ЗМСМА и Наредбата за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата, строителството и околната среда на територията на Община Асеновград за осигуряване на нормална обстановка.

Българските граждани, които са извън страната за почивните дни, ще могат да гласуват утре на изборите за Европейски парламент в секциите в чужбина.

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни, информират от Централната избирателна комисия. 

В Гърция ще бъдат разкрити 13 секции – 3 секции в Атина, ще може да се гласува и в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неамодания, в Никити и на остров Родос. Четири ще бъдат изборните секции на остров Крит.

В Турция местата за гласуване са 4 – в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласува в посолството в Букурещ.

В Северна Македония – в Скопие, а в Сърбия – в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш.

По 24 избирателни секции ще има във Великобритания и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция. 

От ЦИК напомнят, че дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като предоставят документ за самоличност – лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация.

Едно от условията обаче е те да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца.

Във Великобритания, Холандия и Ирландия вече упражниха правото си, а най-много държави ще проведат вота в неделя.

Въпреки че в самата Великобритания изборите се проведоха, резултатът ще бъде обявен в неделя – след края на евровота навсякъде.