ОИК Асеновград отказа регистрация на записания под №1 в листата за кандидат-съветници на Атака – Атанас Русинов, бил също и заместник-председател на общинска избирателна комисия Садово

След извършена от страна на ОИК Асеновград служебна проверка в платформата за публикуване на информация на ЦИК, се е установило, че предложеният кандидат под №1 в листата на партията Атанас Василев Русинов е заместник-председател на общинска избирателна комисия Садово.

Съгласно чл.3, ал.3 от Изборния кодекс едно лице не може да участва в повече от едно качество в един вид избор – кандидат, наблюдател, застъпник, представител на партия, коалиция или инициативен комитет, член на избирателна комисия, анкетьор, придружител и друго подобно. Съгласно чл. 81 от ИК за членовете на общинската избирателна комисия се прилагат ограниченията по чл. 66,ал.1. Същият предвижда, че докато заема длъжността си, член на районна избирателна комисия не може да бъде: кандидат, съпруг на кандидат или да се намира във фактическо съжителство с кандидат за съответен вид избор.

С оглед на гореизложеното ОИК Асеновград е счела, че е налице несъвместимост за назначаване на предложеният кандидат за общински съветник Атанас Василев Русинов и следва да се постанови отказ за регистрацията му.

Кандидатската листа е била регистрирана без кандидатурата на Русинов и изглежда така:

  • 102. Емануил Крумов Иванов
  • 103. Стоян Тодоров Илиев
  • 104. Михаела Запрянова Паскалева
  • 105. Станка Радкова Карагеоргиева
  • 106. ГЕОРГИ АПОСТОЛОВ БЕЖДРЕМОВ

Преди 12 години, през 2007 г., Русинов беше съветник в ОбС Асеновград от  АТАКА, след което на следващите местни избори, през 2011 г., премина в редиците на ВМРО-БНД. След един мандат пауза, очевидно, отново е направил завой обратно, към партията, създадена от Волен Сидеров през 2005 г.., като дори е оглавявал листата. Малшанс за него, обаче, се е получила едновременната му регистрация и като заместник-председател на общинска избирателна комисия в Садово, която длъжност, единствено, ще заема през тези местни избори.

 

Е. Граматикова