Ясни са новите български евродепутати, днес е крайният срок, в който в който избран може да се откаже

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите за българските представители в новия Европарламент. ГЕРБ ще изпрати в Европарламента 6-ма представители; БСП – петима;  ДПС – трима;   ВМРО ще има двама евродепутати, а Демократична България – един.

Размествания заради преференциите има само в две от листите на петте партии, класирали евродепутати. В тази на БСП – петият Сергей Станишев става втори. В листата на ВМРО – четвъртият Андрей Слабаков се премества на втора позиция. В листата на „Демократична България“ вторият Стефан Тафров  има над 11 процента преференциален вот, но не достатъчно да измести първият Радан Кънев. Малко не е достигнало на  седмата в листата на ГЕРБ Лиляна Павлова да се придвижи напред.

Данните на ЦИК сочат, че ГЕРБ  получава 31,07%, БСП – 24,26%,  ДПС – 16,55%, ВМРО 7,36% и „Демократична България“ – 6,06%. Окончателно избирателната активност е  32,64 процента.

С „Не подкрепям никого“ са гласували малко над 61 000 избиратели, а недействителните бюлетини са малко над 80 хиляди.

Днес е срокът, в който избран за евродепутат може да се откаже, а утре ЦИК ще обяви окончателно имената на 17-те български представители.

Намерение да се откажат от местата си в Европарламента вече обявиха първите двама от листата на ДПС – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

На тяхно място влизат следващите от листата.