Израелци инвестират в биоземеделие в Пловдивско

Над 2 милиона лева ще вложат тази година израелци в производството на биотор от калифорнийски червеи в село Калековец, Пловдивско. Проектът вече е стартирал, финансирането е за сграда и оборудване. „Развитието на земеделието е бъдещето на България“, категоричен е Арон Герон, управител на израелско-българското дружество „Сензор С“, което вече 10 години инвестира у нас. Само през миналата година израелската група предприемачи са реализирали 6 милиона лева в различни проекти в региона.

Преди 5 месеца г-н Герон обяви, че започват проучване на потенциала за производство на плодове и зеленчуци в Пловдивско. Целта на изследването е изграждането на мащабен агроцентър до Калояново, теренът вече е закупен.

„Проучванията показаха, че е още малко рано за такъв агроцентър. Надявам се да го осъществим на по-късен етап“, съобщи израелският инвеститор. Той уточни: „Акцентът в момента трябва да е към подпомагане увеличаването на селскостопанска продукция и усилията на „Сензор С“ ще бъдат насочени в тази посока през 2013 и 2014 година. Предвиждаме да продължим тук инвестирането в земеделие“.

Израелските предприемачи реализират проектите си в нашето селско стопанство и опазване на околната среда съвместно с българските си партньори, оперирайки чрез дружеството „Булплод Тракия“.

Инвестиционните намерения на „Булплод Тракия“ в областта на земеделието през тази година се разрастват. Освен в производството на биотор, фирмата ще се съсредоточи и в осъществяването на проект за биологична течна тор, както и в създаване на трайни насаждения с био ябълки около Калековец.

СПОДЕЛИ