Каназирева: Организацията в Пловдив и областта в една такава извънредна ситуация е много добра

Контролът по изпълнението на заповедите на Министерството на здравеопазването осъществяват МВР, РЗИ и Общините, подчерта областният управител Дани Каназирева и уточни, че от тук нататък всички заповеди ще бъдат обявявани  на сайта на Областната управа, както и на сайтовете на общините.

По думите на Каназирева, организацията в Пловдив и областта в една такава извънредна ситуация е много добра: „От самото начало беше създаден работещият почти непрекъснато Медицински щаб, в който влизат едни от най-добрите специалисти от Пловдив и областта – хора, на които искрено благодаря че всеки ден са тук и с които сме в непрекъсната връзка“.

Спиртът, който беше предоставен на Областния щаб от Агенция „Митници“, вече е разпределен, 1000 литра са дарени от Областния щаб на ОП „Чистота“, на Спешна помощ- 378 литра, на УМБАЛ „Свети Георги“ – 100 литра. Готово е и разпределението на 6220 литра от дезинфекциращия гел, който също беше дарен на Областния щаб, от който ще получат всички болници и ДКЦ-та на територията на Пловдив и областта. В резерв остават 2000 литра, съобщи още Дани Каназирева.

Мерките, които са предписани на национално ниво по отношение на лечебните заведения, се изпълняват“, заяви от своя страна и изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов.

От дарените на Областния щаб предпазни гащеризони, получени и
разпределени в лечебните заведения за болнична помощ и ЦСМП са 315 екипа за многократна употреба и 320  – за еднократна употреба,  добави д-р Сийка Димчева от РЗИ.
Инспекцията получи и допълнително количество предпазни маски и очила, които ще разпредели между лечебните заведения в Пловдив и областта.

От Областна управа отново апелират за обединение на всички граждани и институции, за да се справим с тежката ситуация, в която се намираме.