Кметът на Асеновград се срещна с екоминистъра в КЦМ

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев участва в среща, провела се в „КЦМ – 2000 Груп“ АД, на която присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Темата на визитата бе опазване на околната среда и водите и поетапно въвеждане на кръгова икономика не само в големите, но и в средните и малки предприятия. Целта е генерираният отпадък да бъде преработен и ползван отново така, че от него да се произвежда трети продукт, който да влезе в употреба за нуждите на същото производство. Министър Димитров посочи заводът „КЦМ – 2000 Груп“ АД като единствен пример в България, който се опазва околната среда в максимална степен, като инвестира милиони левове за това. Предприятието развива дейността си на хиляди квадратни метри площ и е почти на еднакво разстояние от Асеновград и Пловдив.

Екоминистърът се обърна към председателя на Надзорния съвет в организацията инженер Румен Цонев с молба за съдействие да се представи пред обществеността начинът, по който комбинатът се справя с генерирания отпадък и заустването на отпадни води така, че да не се замърсява природата. Емил Димитров похвали кметовете на Асеновград – доктор Христо Грудев, на Куклен – Мария Белчева, на Пловдив – Здравко Димитров (Пловдив), както и народните представители от региона, че непрекъснато обръщат специално внимание на опазването на околната среда. В тази връзка припомняме, че асеновградската общинска администрация вече проведе 2 кампании – за събиране на непотребни за гражданите дрехи и мебели. Предстои да се състои и акция за събиране на електроуреди. Целта е да не се допуска изхвърлянето на всички тези вещи на нерегламентирани за целта места.

На Балканския полуостров и дори за Турция „КЦМ – 2000 Груп“ АД е единственото предприятие за производство на олово и цинк. А площадката за депониране на отпадъците й се разпростира на площ от 740 декара. Според министъра на околната среда и водите, често клиенти отказват да работят с предприятия, които имат екологичен проблем, затова ще бъде важна крачка да се открие трайно и единно решение за всички фирми да се осигури възможност да въведат в процеса си на работа кръговата икономика. По този начин ще намалее и броят на нерегламентираните замърсявания, а ресурсите на природата ще се ползват по-рационално. „Идеята е това, което е извлечено от земята, да се ползва максимално ефективно, да се преработи и след това, да се върне по безопасен начин обратно там“, коментираха от завода домакин на срещата.

Посещението на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев и другите официални лица в „КЦМ – 2000 Груп“ АД завърши с обиколка на предприятието и със запознаване с работния процес. Служителите обясниха на гостите подробно по какъв начин се извършва обработката на металите, при каква температура и какви са средствата за сигурност и безопасност при работа. Сред официалните лица присъстваха също Борис Ячев, Запрян Янев, доктор Джевдет Чакъров, Манол Генов и други.