Кой крие пожарите в Асеновград?

На служебните телефони на телевизия ТВ САТ КОМ вчера бяха получени множество сигнали за дим и огън в полето срещу разклона за Горни Воден по пътя Асеновград-Пловдив и в местността „Енербаир”.

Репортер на телевизията се свърза с инспектор Ламбри Иванов, който доскоро беше началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Асеновград. Той отрече да има пожар.

Провокирани обаче от продължаващите обаждания на притеснени асеновградчани, отново потърсихме инсп. Иванов с идеята да информираме обществеността, ако има сериозна ситуация. Инспектор Иванов продължи да твърди, че няма пожар, но обеща да провери отново сигнала и да ни се обади. Обаждане не последва.

Днес обаче Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пловдив съобщи, че житен блок с площ от цели 16 декара е изгорял вчера край Асеновград в местността „Енербаир“. Пламването е причинено от небрежност при боравене с открит огън. Спасени са 100 декара пшенични посеви. Сигналът за пожара е бил подаден  около 17:45 часа, а разговорите на репортера ни с инспектор Ламбри Иванов бяха проведени малко след 17:45, когато огънят вече е бил факт. Всичко това показва, че инспектор Ламбри Иванов излъга медията ни, а така излъга и обществеността на Асеновград и околността. Не можем да не кажем, че това не е първият случай на медийно затъмнение от страна на противопожарната служба в Асеновград.

И при други случаи служителите й са възпрепятствали своевременното отразяване на възникнал пожар от страна на телевизия ТВ САТ КОМ. При многократните ни опити да получим информация сме получавали един и същи отговор – информация дава само началникът на службата. В същото време пък отказваха да ни дадат телефон за връзка с него. Оставяли сме телефонни номера на репортери за обратна връзка, но и това оставаше без резултат.

Приела ли е Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Асеновград да държи обществото в информационно затъмнение относно възникналите пожари и евентуалната опасност за града в такива случаи – на този въпрос може да отговори началникът на службата главен инспектор Величко Бришимов. Тъй като е трудно откриваем поне за нас, ние сме готови при желание от негова страна да му предоставим възможност за отговор. Защото асеновградчани искат да знаят какво се случва в Асеновград, а държавните служби и институции са тези, които трябва да ги информират своевременно.

Държим да отбележим, че през последните няколко години медиите са работили добре с тази служба и телевизията никога не е пречила с нищо на пожарникарите да си вършат работата както трябва. Надяваме се, че от тук нататък ще имаме възможност да предоставяме на обществото своевременна и полезна информация от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Асеновград.