Сдружение “Майки срещу дрогата” спечели проект “Заедно срещу наркотиците”

   Сдружението „Майки срещу дрогата“ проведе днес пресконференция в Пловдив. Темата на обсъждане отново бе проектът „Заедно срещу наркотиците“, който организацията е спечелила и започва дейнотс по изпълнението му. Сдружението е съставено официално през 2004 г. от пострадали от този проблем семейства. Главната цел на организацията е да ориентира други родители да избегнат грешки и да помогнат качествено на децата си. Членове на сдружението коментираха, че с тяхна помощ и чрез обединените сили на майки, бащи и близки на зависими деца, те ще се борят за спасяването на наркозависимите, както и ще обогатяват културата на гражданите по този проблем. В тази връзка председателят на „Майки срещу дрогата“ Веселина Божилова призова: „Внимавайте, защото с дрогата идват и престъпленията!“ Тя сподели още, че желанието на сдружението е да помогне на онези, които имат нужда от професионална помощ. “Всичко е до нагласата- хората смятат, че е хубаво и им помага!“- разкри Божилова.
   Срещи с наркозависими се провеждат не само в пловдивска област, а и в цяла България. Градовете, обаче, не се избират на случаен принцип, обясни Веселина Божилова. Организацията осъществява и индивидуални срещи със семейства. Редовни сбирки се провеждат всеки четвъртък от 18 ч. в Пловдив в къща на улица „Арда“ 9. А в съботите, пак на същото място в 13 ч. се събира и група на анонимни алкохолици, която е единствената такава за града под тепетата. Членовете на сдружението се отзовават и на покани за срещи с учители и ученици. На този етап са реализирани няколко в Асеновград и Пловдив.
На днешната пресконференция Божилова обясни, че симтомите на вече зависимите от наркотици деца са различни. Някои са агресивни, спят непрекъснато или не заспиват изобщо, прекалено енергични са, халюцинират.
   В България все още няма центрове за лечение на наркозависими. А не всяко семейство има финансовата възможност да си позволи платена помощ. Това е и една от причините за създаването на „Майки срещу дрогата“. В регистъра на Световната здравна организация наркоманията в България е категоризирана като „детско- юношеска“, защото в повечето от случаите зависимите са между 15 и 18- годишна възраст. Ситуацията в страната към момента показва, че спасяването на децата е основна грижа най- вече и предимно на родителите, коментираха от сдружението.

 

 

 

Репортер: Атанаска Маркова

СПОДЕЛИ