Министърът на образованието: Няма да има нулева учебна година

„Няма да има нулева учебна година. Все още не е ясно дали ще има матури, а най-трудното решение което предстои да се вземе, е за учениците, които завършват XII клас и приема във висшите училища“. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев.
Училищата остават затворени до 12 април, включително, обучението от вкъщи може да продължи и след това. Красимир Вълчев заяви още при обявяването на извънредното положение и спирането на присъствените занятия, че извънредните мерки няма да доведат до нулева учебна година, но може да удължат настоящата, другият вариант е следващата учебна година да започне по-рано, като се очаква промяна в материала за задължителните изпити след 4, 7, 10 и 12-ти клас.
Според министъра матурите за дванадесетокласниците може да бъдат отложени, но не и отменени, ако дистанционното обучение продължи след 20 април. До тогава от такава мярка няма нужда, тъй като училищата бързо са преминали на дистанционно обучение и то може да бъде приравнено на часовете с физическо присъствие в час.