МОН ще мести изпити и ще намалява междучасията

Министерството на образованието и науката (МОН) смята да промени утвърдени от десетилетия правила в училище като датите за провеждането на изпитите за гимназиите и продължителността на междучасията и ваканциите.

От МОН информират, че изпитите в VII клас се местят с месец по-късно – около 15-20 юни, а външното оценяване в IV клас – в началото на юни. 
Според министърът Меглена Кунева , отлагането на изпитите се правело, за да се спази изискването на новия училищен закон оценяванията да се проведат до 2 седмици преди приключване на учебната година.Така също  МОН смята да намали малките междучасия от 10 на 5 минути, както и да промени ваканциите. По-дълги междучасия можело да има само в по-малките училища, където децата не са толкова много. Имало вариант и учебните часове да се слеят в блокове от по 90 минути. Сега учениците от Х, ХI и ХII клас учат в такива блокове, но те са по 80 минути и между тях има 20 минути междучасие. Съществува и вероятност за разместване на ваканциите, като в различните области може да са по различно време, ако директорите пожелаят това.

СПОДЕЛИ