Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Няколкодневният мюсюлмански празник на жертвоприношението – Курбан Байрам, започва от днес. Поклонението продължава около седмица, като тези, които отбелязват празника у дома, правят церемония, наподобяваща тази,която се провежда на същия ден в Мека. Курбан Байрамът е 70 дни след Рамазан Байрам.

Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи.

Месото се приготвя както за присъстващите в дома, така и като дарение за бедните. Преди жертвоприношението се чете специална молитва. Обикновено се иска прошка от по-възрастните членове на семейството, като се почва от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат или сестра. Най-малките членове от семейството получават пари и бонбони. Малчуганите, подобно на Рамазан Байрам, обикалят и по съседските къщи, за да получат още лакомства.