На 4 декември отбелязваме празника на Великомъченица Варвара

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на трети век и починала през 305  или 306 г.Паметта ѝ се почита както в православната църква,  така и в  католическата  на 4-ти декември.В православието Св. Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят, а така също и на артилеристите. Народът ни вярва,че светицата е закрилница на децата от различни болести и най-вече от едрата шарка. За този ден се приготвят пресни пити, които се намазват с мед. По стара българска традиция домакинята раздава питата за здраве на децата и за омилостивяване на Баба Шарка. На днешния ден жените не подхващат никаква домакинска работа, за да не разсърдят светицата.Тъй като празникът на св.Варвара  е по време на Коледните пости, за него се приготвят постни ястия.

     В Асеновград в деня на св.Варвара най-много хора се стичат в едноименния храм-параклис, който се намира в енорията на църквата „Св.Богородица Успение”.Там се отслужва Света литургия, носят се пити и се пускат служби за здраве.

Сред народа ни съществува поговорка: „Света Варвара меси, Свети Сава пече, Свети Никола гости посреща.“С днешния празник се поставя началото на Никулския празничен цикъл, който трае 3 дни и приключва на 6-ти декември- Никулден.