На 7 март Консултативният съвет по тютюна ще определи ставките на подпомаганетo

На 7 март ще се проведе заседание на Консултативния съвет по тютюна, на което ще бъдат предложени ставките за подпомагане.  Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров при откриване на информационната кампания за земеделските стопани в Благоевград.  Нивата на помощите за тютюнопроизводителите ще бъдат приблизително, колкото и миналата година, намалението на средствата за сектора е между 4 и 5%. Очаква се част от държавите-членки на ЕС да повдигнат въпроса за подпомагането на тютюнопроизводителите на европейско ниво и след 2020 г.
Зам.-министър Димитров коментира и напрежението сред някои животновъди, че не са получили обвързана подкрепа. Той даде данни, че над 18 000 животновъди са изпълнили изискванията на наредбата и са получили субсидиите си, а жалбите са около 350 и всеки казус се разглежда индивидуално.  Прави се всичко възможно случаите да бъдат решени в полза на производителите. Димитров припомни, че обвързаната подкрепа е допълнителен стимул, а животновъдите вече са получили 75 млн. лв. или по 183 лв. на крава, 320 лв. на биволица и 40 лв. на овца с преходна национална помощ.

МЗХГ е взело решение да се даде възможност за корекция на техническите грешки по схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газиола използван в земеделското производство.

 

СПОДЕЛИ