На 8-ми септември празнуваме Малка Богородица

На Малка Богородица християните празнуват раждането на Божията майка – Пресвета Дева Мария. Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Денят се празнува предимно от жените – да са здрави и да раждат леко. Сутринта стопанките месят голяма пита -”Богородичен хляб”, от който раздават по залче на всеки от семейството и едно оставят за къщата. Пекат се и курабии, гевречета и дребни сладки, които се раздават на сираците, заедно с дрехи и пари. На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан.В името на Богородица обикновено се коли овца.От този курбан се раздава на бедните, защото се приема, че Светата дева е покровителка и на самотните и изоставени хора, утешителка на сирачетата. Този християнски празник е един от най-предпочитаните за кръщенета и сватби.

На Малка Богородица край черкви, манастири, оброчни места и свещени извори се организират общоселски събори, съпроводени с хора и песни.
В деня на рождеството на Божията майка народът ни спазва

забрани за различни женски домашни занятия: предене, шиене, тъкане.

СПОДЕЛИ