Над 600 литра прекурсор, използван за синтез на хероин, е иззет при спецакция в Пловдив

В операцията, реализирана под ръководството на Окръжната прокуратура, са участвали и служители на ТД ДАНС

В хода на предприети оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия вчера край Пловдив били заловени седем мъже, докато прехвърляли оцетен анхидрид от туби в резервоара на влекач. Иззети са общо 22 туби от по 30 литра с веществото – прекурсор, използван за синтез на хероин.
С прокурорско постановление на петима от задържаните е повдигнато обвинение и взета мярка за неотклонение за срок до 72 часа. Двама от тях са пловдивчани, двама – турски граждани и един е с двойно гражданство, като е представил фалшива френска лична карта. Действията по документиране на цялостната престъпна дейност продължават, установява се съпричастността на задържаните и към други такива случаи. Предстоят да бъдат изготвени експертни справки за качеството на иззетия прекурсор. По данни на експерти количеството му – 660 литра, е достатъчно за производството на около 200 кг хероин.

Резултати от успешната реализация бяха оповестени днес на брифинг в сградата на прокуратурата, с участието на директорите на областната дирекция на МВР и ТД ДАНС ст. комисар Атанас Илков и Николай Петров и заместник окръжните прокурори Галин Гавраилов и Галина Андреева-Минчева. Наказателното производство е водено под наблюдението на Окръжна прокуратура – Пловдив след получена информация от месец март в ТД ДАНС, че чужди и български граждани се занимават с незаконната дейност.