Най-старият ресторантьор в Асеновград Ангел Ангелов-Боцмана отбеляза своя 80- годишен юбилей

Ангел Ангелов-Боцмана е един от най-старите ресторантьори в региона. Работил е като управител на ресторант „Юговското ханче“, р-т „Червената скала“ и пикник „Чевермето“ в Бачково, както и на р-т „Здравец“, който се е намирал на общинския пазар в Асеновград. Бил е един от учредителите на Съюза на частните предприемачи в Асеновград.

Ангел Ангелов е роден през 1939 г. в село Патриарх Евтимово. През 1955 г. пристига в Асеновград, за да учи в тогавашната местна гимназията „Васил Коларов“, където получава и своя прякор-Боцмана.

„Когато ме изпратиха войник в столицата, слагаха основите на телевизионната кула, а когато се уволних, бяха положили вече антените. Първоначално ми бе зачислен ЗИЛ и мотор с кош и работих като шофьор към военните“, спомня си Ангел.
Търговската си дейност започва към „Балкантурист“ –Пловдив като снабдител, зарежда със стока ресторанти, намиращи се в района, в това число и р-т „Асеновец“. През този период наблюдава в детайли работата в обектите и решава сам да се включи в управлението. Предлагат му работа в р-т „Юговското ханче“. За 9 години успява добре да разработи заведението, като много изпълнители започват да се обаждат и сами да предлагат да свирят и пеят при него. Едни от тях са Наско Канара, Киро-Акордеониста от Нареченски бани, Хайрито, Ибрям, Недялка Керанова, Ставрито и др.

След смяната на политическата система участва и печели търг за р-т„Червената стена“ и пикник „Чевермето“ в село Бачково.
„Малко преди Голяма Богородица заведението се пълнеше и реализираше такъв оборот, какъвто правехме за цялата година, а когато гостуваше Наско Канара, всичките пари, които изкарваше от бакшиши, ги даряваше на Бачковския манастир“, разказа за ТВ САТ КОМ Ангел Ангелов-Боцмана.

„Тайната на моя успех е наличието на добър персонал, хубава кухня и музика на живо, а за да се завърне един клиент на същото място, той трябва да бъде обслужен като господар, да бъде посрещнат добре и да му бъде угаждано. Ако не го посрещнем добре, той няма да дойде втори път. Сервитьорите са огледалото, а кухнята е сърцето на ресторанта. Сега има много заведения, но няма достатъчно персонал, преди, за да работиш в ресторант, задължително трябваше да имаш документ за квалификация. От всеки не става ресторантьор“, споделя Боцмана и се хвали с внука си, който наследява трудолюбието и упоритостта му и в момента управилява едни от емблематичните ресторанти в града.