Националната екокампания “Стара хартия за нова книга” ще се проведе за пети път

Под наслов “Почисти и прочети” кампанията започва на 9 септември в Хасково от 10 до 14 ч. на сцената на пл. “Свобода” в рамките на празниците на града. В София “Стара хартия за нова книга” както винаги ще се проведе под патронажа на кмета и отново ще е част от Календара на културните събития на Столичната община за годината. Инициативата ще се състои на 10 септември от 10.30 до 19 ч. на бул. “Витоша” 37 пред Книжен център “Гринуич”. На 17 септември за трета поредна година Русе посреща “Стара хартия за нова книга” – от 10 до 14 ч. на пл. “Свобода” пред Съдебната палата. Децата на Пловдив ще имат възможност да предадат своята стара хартия на 23 септември между 10 и 14 ч. на пл. “Стефан Стамболов”. Финалът на кампанията ще бъде поставен в Бургас на 24 септември от 10 до 14 ч. в Приморския парк, пред Пантеона. Всички събития се провеждат със съдействието на общините и регионалните библиотеки.

Талисман на кампанията тази година е един от най-обичаните съвременни фентъзи герои – Пърси Джаксън – син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс. 12-годишният тийнейджър с талант да се забърква в неприятности е познат на българските читатели от поредицата на американския писател Рик Риърдън “Пърси Джаксън и Боговете на Олимп”, публикувана от издателство “Егмонт”. За участниците в петте града ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на книгите за Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади. А за да остане празникът незабравим, в София всички деца, които са предали стара хартия, ще имат възможност да си направят снимка за спомен във фото будка в стил “Боговете на Олимп”, осигурена от “Photo king”.

Специалното предизвикателство на организаторите също е вдъхновено от митичната тема: конкурс за кратък разказ “Стари герои в нови истории”. Децата ще бъдат поканени да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на малките творци. Участие могат да вземат деца и тийнейджъри до 18-годишна възраст от общините, в които ще се проведе кампанията. Творбите ще се изпращат предварително до 5 септември вкл. на e-mail адрес konkurs@greenwich.bg.

Празникът ще протече с много музика и танци. За настроението на всички присъстващи ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави. Програмата ще включва още спектакъла “Цирк” – музикално куклено шоу с марионетки, както и постановка на екотематика от “Театъра на приказките – София”.

За да има книги за всички, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка – изданието “Ти можеш да спасиш планетата”, предоставено от “ЕКОПАК България” АД. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за препубликуването му. Съобщението е на столична община.