Няма да се ходи за Благодатния огън в Йерусалим, няма да се раздават върби за Цветница

Няма да се ходи за Благодатния огън в Йерусалим, няма да се раздават върби за Цветница. До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници.

Поради извънредното положение в страната и това, че имаме запазен благодатен огън от миналата година, Светият синод препоръча полетът до Тел Авив да не се осъществи, а транспортните разходи да бъдат разпределени в помощ за борбата с коронавируса. На празника Цветница няма да се раздават върба и цветя.

По думите на Ловчанския митрополит Гавриил, който днес даде изявление по националната медия, „направихме този компромис и не знам дали някога в историята на църквата ни е имало такова решение. Важното е да има литургия и тържество и на празника „Света троица“ дано няма и помен от тази трагедия и да раздадем осветени цветя. Всячески ще се постараем да има ред.”

По традиция на Великден литургията почва в храма, после се излиза навън. Тази година службата ще започне навън, пред храмовете. Ще има и онлайн излъчване.

Ирина Иванова