Община Асеновград ремонтира спешно 2 училища – ОУ „Ангел Кънчев“ и училището в Мулдава

Община Асеновград ще ремонтира в спешен порядък 2 училища, съобщават от администрацията. По нейно предложение и с решение на Общинския съвет в града, сумата за ремонтите на училищните сгради, която бе приета на извънредна сесия миналата седмица, се завиши с около 50 000 лева. С това, парите, които общината ще отдели, са в размер на 210 000 лева.

Приоритет за местното управление е отремонтирането на ОУ „Ангел Кънчев“. Стоманобетоновите плочи на сградата на школото са провиснали на места с около 15 сантиметра. Въпреки неколкократно подадените сигнали, от страна на директора на училището до общинската управа в предишни години, към този момент не са предприети необходимите неотложни мерки. „Считам, че е редно да бъде извършен ремонтът възможно най-скоро, за да не се допусне отлагане старта на учебната година. Или пък децата да бъдат временно преместени в друго училище. Аз, като ръководител, не бих допуснал учениците на Асеновград да провеждат учебните си занятия в подобна обстановка. Предполагам, че и никой родител не би пуснал детето си в клас, ако е наясно в какво състояние е базата“, каза пред медии кметът на общината доктор Христо Грудев.

Сумата от 160 000 лева ще бъде достатъчна за ремонт на всички 21 засегнати стаи в ОУ „Ангел Кънчев“. Планирано е ремонтът да започне в 6 от тях, които са с най-сериозни деформации. Останалите 50 000 лева са заложени за ремонтиране на ОУ „Отец Паисий“ в асеновградското село Мулдава. Средствата бяха отпуснати в спешен порядък за това учебно заведение, заради констатирана висока заболеваемост на деца, които са проявили различни алергии, вследствие на непрекъснато навлизащата в сградата влага.