Община Асеновград ще търси финансиране за почистване на наносите в Аман дере

След сигнал от зрители на ТВ САТ КОМ до наш екип и до Община Асеновград, за натрупани наноси в коритото на небезизвестното Аман дере над кв. Запад, зам.-кметът инж. Стоян Димитров направи оглед на мястото, за да се запознае с проблема. Дерето, на което преди 8 години водите бяха прихванати и заустени в река Чая, при проливни и обилни дъждове, все още създава грижи на собствениците на имоти в района. При непочистени наноси, кал, камъни, листа и клони, шахтата към отводнителната тръба се запушва, нивото на водата се вдига и залива съседните парцели, запушва се и чешмата. Последното такова преливане на дерето бе юни месец 2019 г.. Тогава фирма почисти наносите.

Аман дере се намира в югозападната част на Асеновград в полите на Родопите и водният му басейн се пълни от северните склонове на планината. В един от участъците си то е с оформено естествено корито, след което преминава през частично застроени парцели.

Освен преливането на Аман дере, собствениците на имоти в района срещат проблеми и с достъпа до тях от към главния път.

Общината ще търси средства за почистване на запушеното корито на дерето, както и за прокарване на удобен път до имотите на хората, съобщиха от градската управа. Това се налага, тъй като всяко едно решение за направен разход задължително минава през обсъждане и гласуване на ОбС Асеновград, казаха още от Общината.