Общинският оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса обяви каква е ситуацията в Асеновград

В Община Асеновград заседава Общинският оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса. Заседанието бе открито от председателя доктор Христо Грудев. Той изрази увереност, че държавата се е запасила с достатъчно облекла, дезинфектанти, алтернативни лекарства, маски и други необходими консумативи за борбата с COVID-19. От структурата на РЗИ – Пловдив в Асеновград съобщиха, че от 04.09.20 г. до 25.09.20 г. 11 души са хоспитализирани. Други 10 са под домашна карантина. Хоспитализираните в пловдивски болници асеновградчани са общо 6, а в МБАЛ – Асеновград са приети общо петима пациенти. Извършват се регулярни проверки на поставените под домашна карантина.

От 24.09.20 г. има четири нови случая на заболели в Асеновград. 3-ма ученици от асеновградското СУ „Княз Борис I“ са с вирусна инфекция. Направени са им PCR-тестове, резултатите от които са отрицателни, но по настояване на родителите децата са поставени под домашна изолация. Управителят на МБАЛ – Асеновград доктор Иван Червенков съобщи, че от откриването на специализираното COVID отделение до момента са били приети общо 47 пациенти, трима от които са починали. Към днешна дата в асеновградското болница са настанени 8 пациенти, на които са взети проби за изследване с PCR-тест и се изчакват резултатите.

Двамата училищни директори в щаба Христо Андонов и Йордан Диков съобщиха, че в учебните заведения, които ръководят, към момента няма заболели от коронавирус. Създадена е необходимата организация, ако се установи такъв случай. Директорът на ПГ „Цар Иван Асен II“ Диков обясни, че в началото на учебната година е имало проблем с това, че ученици са отказвали да носят маски. Предприети са мерки и към момента всички противоепидемични мерки се спазват на територията на училището. Ръководството но учебното заведение е отправило апел към всички свои възпитаници да пазят учителите от евентуално заразяване с коронавирус. В детски градини и училища на територията на община Асеновград няма заразени към момента.

Медиаторът в ромския квартал „Лозница“ каза, че там ситуацията е спокойна. Във военното поделение на Асеновград също няма нови случаи