Обзор на 2015 г. – кои бяха най-значимите събития в Асеновград

  2015 –та година вече почти отмина. Часове преди настъпването на 2016-та можем да направим равносметка какво ни донесе старата година и кои бяха най-значимите събития в Асеновград.

  2015-та бе белязана от свлачища – още през първите месеци на годината активирало се свлачище няколко пъти наложи пътят Асеновград – Смолян да бъде затворен за движение. Свлачището в района на Асенова крепост е с изключително голям обхват – то е разделено на 5 лота и все още предстои неговото пълно укрепване. Пропадането на пътя малко преди крепостта през месец май наложи използването на обходни маршрути. Това накара жителите на селата Лясково, Яврово и Добралък да излязат на протест с искания за по-бързо отваряне на пътната отсечка, поради факта, че обходният път е труднопроходим и те остават откъснати от света. След като огромно по размер свлачище предизвика пропадане на главния път за кв. Горни Воден, той бе възстановен и официално открит този септември. А след като през октомври откъснала се скална маса застраши от срутване няколко къщи в Горни Воден, участък бе укрепен около месец по-късно.

  През март ви запознахме със случая с децата от Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград, които пострадаха от хранително натравяне.  Едно от тях бе в тежко състояние, но в крайна сметка всички деца бяха бързо стабилизирани. Оказа се, че натравянето е следствие на консумация на развалено мляко, с което бе приготвен кремът за десерт, консумиран от децата. 5 000 лева бе санкцията, наложена на собственика на фирмата, доставила развалената храна.

  За поредна година градската управа отпусна средства за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция. Общо 13 двойки бяха одобрени за програмата ин витро – 10 на първата сесия за 2015-та и 3 на втората. А кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов бе удостоен с приза „МИСИЯ ТАТКО”  именно заради родените 9 бебета, благодарение на програмата.

  Едва ли има асеновградчанин, който да не е на мнение, че Асеновград е най-хубавият град.   В началото на април градът бе и официално отличен с приза „Най-красив град” след национално допитване.

  Относно споровете на Община Асеновград и Бачковския манастир през 2015-та те бяха едва частично решени. През юни предложението да бъдат  дарени алтернативни земи на Бачковската света обител, като компенсация за манастирските в с. Боянци, не бе прието от Общинския съвет. През август пък Общината спечели спора за собствеността на пътя, водещ до Бачковския манастир, като решението бе взето от Районен съд Асеновград.

   През септември началниците на районните управления в Асеновград и Първомай бяха арестувани по обвинения за длъжностни престъпления. Потулени случаи, незавеждане и необработване на сигнали за престъпления, вършене на услуги на определени лица са само част от действията, за които бяха задържани полицейските шефове. В началото на ноември пък полицаи в цялата страна, включително  в Асеновград, излязоха на протест и блокираха възлови кръстовища, заради проектобюджета, който предвиждаше орязване на заплати и редица привилегии на работещите в сектор „Сигурност”.

 На 25 октомври 2015 г. бяха проведени местните избори. На първи тур в Асеновград не бе излъчен кмет на общината – на балотаж на 1-ви ноември един срещу друг се изправиха д-р Емил Караиванов и Силвия Хубенова. В крайна сметка 60% от гласоподавателите подкрепиха Караиванов, така той безпрецедентно стана кмет със втори мандат в Асеновград.

  След дълго чакане, няколко протеста на хора, живеещи в близките села и след не малко пътни инциденти, през ноември най-сетне стартира и дългоочакваният ремонт на пътя Асеновград – Поповица. Отсечката, която бе ремонтирана е 18 км.

  2015-та бе последната година за Дома за деца лишени от родителски грижи „Таню войвода”. В резултат на национална стратегия и този дом бе закрит, а децата бяха преместени в други градове от страната. 

    Успешна година за спорта в Асеновград – редица отличия и медали завоюваха местните клубове на национални и международни първенства. А за Спортист на годината бе избран Васил Господинов, който въпреки драмата с българските щанги и липсата на подготовка за Световното в Хюстън, се представи изключително достойно на престижното състезание.

  Асеновград през 2015 г. бе домакин на републикански първенства, певчески фестивали и разбира се уникалния и особено обичан от асеновградчани фолклорен фестивал „Маврудово хоро”.

  2015 година бе богата на благотворителни събития – базари, изложби и концерти бяха организирани в подкрепа на Ники от Горни Воден, учителката Люси и Мишо Кашидов. Асеновградчани показаха, че имат големи сърца и като се включиха в  инициативата „Стопли Коледата! Зарадвай дете!“, при която малки и по-големи деца от дома в с. Нареченски бани получиха много подаръци.

  Нека и през новата 2016 г. да се стремим да покажем, че Асеновград има с какво да се похвали – не само като най-красив град, но и като по-добро място за живеене, с хора толерантни и добронамерени един към друг.

СПОДЕЛИ