ОДМВР – Пловдив предупреждава отново за измами по телефона

Криминалисти от Областна дирекция на МВР припомнят отново на гражданите как да се предпазят от телефонни измами. Повод за това са поредните опити възрастни хора да бъдат ограбени по най-новата схема – тази за закупуване на климатици.

Криминалисти от Пето РУ разследват поредните два случая на телефонни измами от вчера. По данни на полицията на две пловдивчанки, на 75 и 85 години, е бил приложен един и същ сценарий – искане на пари назаем за закупуване на климатици. Около 10 часа 75-годишната жена получила обаждане на стационарния си телефон от мним родственик, който обяснил, че е попаднал на много изгодна оферта за климатици и спешно му трябват пари за капарирането им. По време на разговора жената била накарана да продиктува адреса си, за да бъде изпратен търговски представител да вземе сумата. Убедена, че прави услуга на близкия си, тя приготвила 1800 лева и малко по-късно ги предала на явил се пред дома й непознат. Няколко часа по-късно по същата схема била заблудена и 85-годишната пенсионерка, от която мошениците взели 1400 лева.

Случаите са повод ОДМВР – Пловдив отново да припомни основните правила, за да се избегне измамата. Първата и основна стъпка е, независимо от спешността на поисканата услуга, потърпевшите да потърсят връзка с близките си или със съсед. Добре е на възрастните хора да се напомня за подобни телефонни измами, да знаят, че в никакъв случай не трябва да споменават пред непознати или по телефона имената си и личните си данни. Те трябва да са спокойни, че не биха могли да пострадат, ако затворят телефона или в директния разговор категорично да заявят, че това е измамна схема, за която знаят.
Ако гражданин е станал жертва на измама, той трябва незабавно да се обърне към най-близкото районно управление или да позвъни на тел. 112. Ако възрастта му не позволява, негови близки също могат да сторят това. Бързата реакция при този вид измами и предоставянето на точна информация за случилото се (дата, времеви период, през който е получено обаждането и т.н.) е много важна за успешното разследване на този вид престъпления.

СПОДЕЛИ