Официалният правописен речник на българския език става дигитален

Речник онлайн

Официалният правописен речник на българския език ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правопис, правоговор и граматика. Новият сайт ще бъде разработен от Българската академия на науките, по поръчка на Министерството на образованието и науката. Финалът на проекта е края на 2023 г., а финансирането е в размер на близо 379 хил. лв., съобщават от МОН.

БЕРОН е името на новата платформа и ще съдържа граматика, модули за правопис и правоговор. В платформата ще се дава възможност за директна кореспонденция с експерти по български език чрез досега съществуващата служба „Езикови справки“.

В раздела за правопис ще могат да се извършват справки за правилното изписване на думите. В  правоговора ще е включена гласова система за правилното произношение на всички думи от официалния правописен речник. БЕРОН ще изпълнява и ролята на граматически справочник. От Министерството на образованието и науката информират, че новият сайт периодично ще бъде надграждан със съдържание.

 

 

Няма мнения за показване