Около 16 ч. днес в центъра на Асеновград пристигат бегачи, протестиращи срещу застрояването на Национален парк Пирин

Бегачи от различни български градове ще тичат от Свиленград до София на щафетен принцип, като форма на протест срещу министерското решение за ново разширение на ски зоната в Банско, което предвижда разрешаване на застрояването в 48% от територията на Национален парк Пирин. Инициативата Run for Pirin ще премине през 10 български града, в които граждани протестират срещу промените в плана за управление на парка, като във всяко от населените места бегачите ще събират послания към управляващите във връзка с решението им за застрояване на планината.

„Политиците продължават да ни игнорират! Въпреки хилядите хора излезли да протестират по улиците на над 20 града в България и още над 10 града по цял свят, глухотата на правителството се засилва. Дори отношението им към природата става още по-безочливо и безскрупулно, с открити заявки за осакатяване и на другите ни национални паркове. Време е да освежим протестите и да влеем нови сили. Ще бягаме за Пирин, но и за България!“ Това пишат организаторите на Run for Pirin в страницата на събитието във Фейсбук като уточняват, че инициативата е в подкрепа на националния протест “Спаси Пирин. Спаси България”.

Организаторите съобщават, че всички граждани, които искат да подкрепят бегачите и да предадат своите послания към управляващите във връзка с разрешението за нови застроявания на планината могат да се срещнат с участниците в щафетата на следните места:
Символичен старт: 01.02.2018 г.

Ден 1, петък, 02.02.2018 г.
Тръгване: 9:00 часа от Свиленград (Стария мост)
Преминаване през Любимец, Харманли, с. Стойките
Пристигане: около 18:00 часа в Хасково (площад Свобода)

Ден 2, събота, 03.02.2018 г.
Тръгване: 7:00 часа от Хасково, (площад Свобода)
Преминаване през с. Горски извор, с. Бяла река, с. Дълбок извор
Пристигане: около 16:00 часа в Асеновград (Информационен център)
Ден 3, неделя, 04.02.2018 г.
Тръгване: 9:00 часа от Асеновград (Информационен център)
Пристигане: около 12:00 часа в Пловдив (Площад „Съединение“)
Тръгване: 12:30 часа от Пловдив (Площад „Съединение“)
Пристигане: около 16:30 часа в Пазарджик (площад Константин Величков)
Подробна програма за следващите дни ще бъде публикувана в страницата на събитието
във Фейсбук ( https://www.facebook.com/events/1779104668830398/ ). Щафетата ще мине
още през: Велинград, Разлог, Благоевград, Дупница и ще финишира на 8 февруари в София, включвайки се в традиционния протест в четвъртък вечер за запазването на Пирин.