Опашка от чакащи за имунизация срещу COVID 19 в МБАЛ Асеновград днес

При засилен интерес от страна на гражданите премина днешната ваксинация срещу COVID -19 в МБАЛ Асеновград днес. Само за 2 часа, от 10:00 до 12:00 ч. през ваксинационния кабинет бяха преминали 31 души. Към 12:00 ч. пред кабинета чакаха десетина желаещи, толкова бяха и на първия етаж, до регистратурата, откъдето получаваха и необходимата за процедурата декларация.

„И продължават да идват.“, коментира големият наплив към кабинета, инсп. Райчева от РЗИ Пловдив. „Това е много хубаво за всички граждани. По-добре да създадем имунитет, отколкото да се срещнем с вируса.“, допълни тя.

 

Както каза проф. Балтов, всеки имунизиран с ваксината на Астра Зенека, не трябва да употребява алкохол, или поне не повече от 50 гр., обясни инсп. Райчева. Освен това, както при всеки един вид ваксина, може да се очакват някакви постваксинални реакции в рамките на два три дни, като например повишена температура, главоболие или болки в мускулите. Всички те бързо отшумяват, категорична е инсп. Райчева. Нека хората да не се притесняват, това са абсолютно нормални реакции, но все пак ако някой желае би могъл да се консултира за тях със своя личен лекар.

Ваксинацията ще продължи и през следващите седмици, обясни д-р Згуровска, анестезиолог в ОАИЛ. Утре – понеделник, вторник и петък от 9 до 11 ч. ще има „зелен коридор“ за 2 часа, през които всеки желаещ ще може да мине през ваксинационния кабинет. В сряда и в четвъртък там ще се провежда реваксинация на медицинските работници в МБАЛ Асеновград.

Всяка събота и неделя от 10:00 до 16:00 ч., отново в кабинета по пулмология на втория етаж в новото крило (до кабинета със новия скенер), ще се провежда имунизация, така че всеки, който не успее през делничните дни, да може да го направи през почивните.