Осветиха новата църква „Св.Арх.Михаил” в Асеновград

Още от ранни зори стотици вярващи от Асеновград, Пловдив и областта се стекоха на празничната служба в най-новия асеновградски храм -„Св.Арх.Михаил”  .

Храмът е най-големият в града и най-величествен по външен вид. Внушителната постройка е на две нива и площ от над хиляда квадратни метра. Църквата е гордост за асеновградчани преди всичко с факта, че е издигната изцяло с дарения на благочестиви християни, както от страната, така и от чужбина, като основна движеща сила в организацията и набавянето на дарения има Николина Игнатова. Тя е и жената, в чийто сън се появило видение да бъде издигнат този божи храм, на това място.

  Дни преди храмовия празник на църквата „Св.Арх.Михаил”, 20 години след като е направена първата копка от цар Симеон, днес храмът беше осветен от Българският патриарх Неофит. Пристигайки Негово Светейшество  благослови всички вярващи и пожела успех нановото начинание.

  На освещаването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и Негово величество Симеон Сакскобургготски, членове на Св.Синод на БПЦ, епископи, свещеници, представители на асеновградското военно поделение, кметът на Пловдив Иван Тотев, политици, общественици, директорът на дирекция „Вероизповедание” Емил Велинов, миряни.

Официалната литургия отслужи Пловдивския митрополит Николай. Храмът беше изпълнен до краен предел с миряни.

 В словото си след извършване на чина на освещаване на божия храм, пловдивският владика подчерта, че   Бойко Борисов  е първия премиер, който е започнал да строи и да възстановява храмове в България. Митрополит Николай връчи на премиера Борисов икона на „Св. Архангел Михаил“. Същия дар поднесе и на Симеон Сакскобургготски.

   По повод освещаването на църквата премиерът подари на храма нова църковна утвар за богослуженията, а Църковното настоятелство на новия божи храм дари Българският патриарх Неофит с одежди, изработени от внучката на Николина Игнатова- Нина и също с икона на предводителя на небесното ангелско войнство  архистратига Михаил.

   От името на Църковното настоятелство на храма благодарности към патриарха, царя, премиера, клира, дарителите и всички присъстващи  изказа Николина Игнатова. Тя изрази своята радост от съградения божи дом  и готовност за започване на строеж на три параклиса в двора на църквата.

     За апостолската си самоотверженост Николина Игнатова беше удостоена от митрополит Николай с орден „Св.ап.Ерм”.

    Тържественото събитие завърши с многолетствие.