От днес антигенните тестове се приравняват на PCR-ите

Със заповед на министъра на здравеопазването от днес вече бързите антигенни тестове се приравняват на PCR-тестовете. Резултатите от тях ще влизат в официалната статистика на заразените българи, а хората положителни резултати ще бъдат карантинирани, както и контактните им лица.

Така лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица – на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове.

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ.

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност – да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.

Ирина Иванова