От днес в Гърция се влиза само през Кулата-Промахон и само с формуляр

Влизането в Гърция от България от днес ще е възможно само през граничен пункт „Кулата-Промахон“ с попълване на специален онлайн формуляр 48 часа преди пътуването. Мярката е свързана с пандемията от COVID-19.

Засега няма да е възможно влизането в Гърция през други сухопътни гранични пунктове, освен при съществени причини, които предстои да бъдат уточнени.

Съгласно новите правила, които Гърция обнародва в Държавния си вестник в неделя вечерта, лицата, които влизат в страната, независимо по какъв начин и от коя държава, включително и от Европейския съюз, са задължени да покажат хартиеното или електронно копие на формуляра за локализиране на пътници.

Той може да бъде открит на специално създадения за целта сайт. Формулярът трябва да бъде попълнен най-малко 48 часа преди влизането в страната.

Довчера беше известно, че само два пункта между България и Гърция ще пропускат туристи по новите правила – „Кулата“ и „Маказа“, а вчера гръцкото посолство обяви, че единственият път, през който ще може да се преминава, е „Кулата-Промахон“.