Снимка: Българска Карате Киокушин Федерация
Снимка: Българска Карате Киокушин Федерация

Спортен клуб Оками дожо отбелязва своя първи рожден ден. Като подарък за събитието дойде и успеха, който вълчетата на клуба – Неджми Бозов и Атанас Райчев, постигнаха с представянето си на Световното първенство по карате, което се проведе в Краков, Полша.

Първо Световно отличие по карате Киокушинкай в Асеновград донесе състезателят на Оками Дожо – Неджми Бозов. След тежки срещи той достигна до полуфиналите и завоюва бронзов медал. „Над 700 състезатели, от пет континента, участвахме в Краков, залата беше уникална. Стигнах до бронзов медал, първа среща почивах, четвъртфинала го взех с ипон, но на полуфинала отпаднах. Срещите бяха трудни, предвид това, че там се срещат най-подготвените състезатели от целия свят. Не остана време да разгледаме Краков, но отидем ли отново, ще го направим със сигурност.“, сподели пред екипа на ТВ САТ КОМ Неджми.

Като много добра и успешна определи Неджми изминалата спортна година. Такава бе тя и за Наско Райчев. От осминафинала Атанас категорично премина към четвъртфиналите, но не успя да стигне до призовите места, но пък представянето му на татамито бе повече от достойно. „Аз до финалите не стигнах, играх една среща, втората загубих. Играх на осминафинал, като взех срещата с вазари и една полуточка. На четвъртфинала срещата беше доста оспорвана, с едно продължение, но съдийско решение, което надделя, определи края на двубоя. В първата среща играх срещу поляк, а на втората се изправих срещу украинец. Те бяха също много добре подготвени, а украинецът се класира на второ място, което е доста добро място за Световно първенство.“, каза Атанас Райчев.

Еуфорията беше голяма, чак като се прибрахме, осъзнахме какво всъщност сме направили, коментира треньорът, сенсей Петко Чирпанлиев. „Уникални! Толкова ме зарадваха и двамата!“, не скри радостта си от доброто представяне треньорът.

„На Световно първенство няма случайни състезатели. Наистина всички срещи бяха много трудни, дори европейски и световни шампиони от предишни години, отпаднаха още в първите срещи. Всички се явяват много добре подготвени, явно и ние сме били на ниво.“, каза още той.

„Отидохме за медали, Наско не взе, но пък показа, че има има класата да достигнат до световните титли, включително и Мариан, който беше определен също да участва в състезанието, но не успя по лични причини. Но следващата година те тримата и още състезатели от клуба, които навършват години, ще могат да се включат в Националния отбор, след като преди това се представят добре на Националните първенства. Сигурен съм, че следващата и по-следващата година ще имаме и Световни титли.“, каза още Чирпанлиев.

Тази година СК „Оками дожо“ празнува своя първи рожден ден от създаването си, но в него тренират дългогодишни и доказали се състезатели, а успехите за клуба, които дойдоха тази година, ме правят много щастлив, каза треньорът. „Уникални бойци израстват в залата, много добри състезатели идват и от по-малките, които тренират тук. Пътят, по който вървим е правилен! За рождения ден искам всички да са здрави, друго не ми трябва!“, пожела си Петко Чирпанлиев.