Пътят Асеновград-Пловдив може да се окаже един от пътните участъци, освободен от винетна такса

Ако дадена община има желание и иска определен пътен участък да се освободи от винетна такса, то след взето решение на общинския съвет тя може да подаде искане към държавата, към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с което съответната община да поеме ангажимент за поддръжката на този участък от републиканската пътна мрежа. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след проведената днес среща с министър-председателя Бойко Борисов, Управителния съвет на НСОРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“, на която беше обсъден механизъм за освобождаване от винетна такса на определени участъци от пътната мрежа.

Министърът напомни, че републиканската пътна мрежа извън населените места е платена и за нея се дължи винетна такса, с която АПИ поддържа, ремонтира и строи републикански пътища. Освободени от такава такса са околовръстните пътища, които преминават през населените места.

Отправените искания от общините до момента са за освобождаване от винетна такса. Нито един кмет не е поискал прехвърляне на тези участъци от републиканската пътна мрежа за поддръжка от самата общината, обърна внимание Петя Аврамова.

НСОРБ ще уведоми всички общини за предложението и ако някоя има желание за освобождаване на пътни участъци от винетна такса, трябва да се проведе необходимата процедура, след което АПИ ще прехвърли пътя на местната администрация и за него няма да се плаща винетна такса, стана ясно още след срещата.

 

 

 

 

Няма мнения за показване