Пехливански борби на Трифон Зарезан в Асеновград

На големия за Асеновград празник Трифон Зарезан на 1 февруари по традиция ще се организират пехливански борби и народно веселие. Програмата на борбите и тази година започва в 09.30 часа. на местността св. Трифон. Архиерейският наместник отец Йордан Георгиев и всички отци от града ще осветят тепиха и участниците и ще благословят за здраве всички присъстващи, жители и гости на Асеновград.

         Възрастовите категории са три: деца, юноши и мъже, като всяка категория ще има подкатегория според килограмите на участниците. Записването в борбите ще става на място.

         Пехливанските борби в Асеновград идват от древни времена още по време на османското робство. След известно прекъсване започват да се организират отново през 1994 г. По традиция на победителя се подарява жив овен с големи рога.  С празника се отбелязва края на зимата и началото на пролетта.

         През годините на тепиха в Асеновград са се качвали най-големите борци на България:Димитър Кумчев-многократен победител, Станко Инджов, Божидар Димитров и др. Миналата година специален гост бе и шампионката на България Станка Златева.

 

СПОДЕЛИ