Пловдив е домакин на Инициативата “Пловдив – най-древният град по Пътя на коприната”

Пловдив става домакин на третата работна среща на областните управители по линия на Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай 16+1. Международният форум, който ще се проведе в периода 18-20 октомври, е под егидата на областния управител на Пловдив Здравко Димитров.
16+1 е инициатива на правителството на Китай, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ): Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Република Македония в областта на инвестициите, транспорта, финансите, науката, образованието и културата.
На 19 октомври в „Гранд Хотел Пловдив“ ще бъде организиран Форум под надслов “Пловдив – Най-древният град по Пътя на коприната”, в рамките на Инициативата 16+1, чиито домакин е Областна администрация – Пловдив.
На срещата са поканени представители на области в държави от Централна и Източна Европа и от Китай, Георг Георгиев – заместник-министър на Външните работи, Амелия Гешева – заместник-министър на културата, Милко Теофилов – заместник-министър на туризма, посланиците в Република България на страните, потвърдили участие във Форума, областни управители, ректори на пловдивските университети, представители на бизнеса, „Тракия икономическа зона“, „Агенция за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (АНСССКЦИЕ) и НПО.
В рамките на Форума ще бъдат представени три потенциални приоритетни области за сътрудничество: „Култура и туризъм“, „Иновации и икономически зони“ и „Селско стопанство“.
Форумът ще бъде открит от областния управител на Област Пловдив Здравко Димитров, Георг Георгиев – заместник-министър на Външните работи и Йе Чанцин – заместник генерален директор на Службата на външните работи към Народното правителство на провинция Хъбей.