Почистиха нерегламентирани замърсявания в асеновградско

Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) – Пловдив извърши проверки на места с нерегламентирано замърсяване на територията на община Асеновград. Инспектирани са площи в селата Леново и Лясково, както и в квартал „Баделема“ в града. По-голямата част от местата вече са почистени.

Ето и подробна справка. В квартал „Баделема“ проверката е показала, че замърсените земи са частни. Изпратени са писма до собствениците, които според българското законодателство, са длъжни да поддържат имотите си чисти така, че да не замърсяват околната среда и почвите. В Леново нерегламентирано замърсяване се е било образувало около минералните извори. Към момента там е почистено, за което община Асеновград има писмено уверение и от кмета на населеното място Борис Ангелов. Освен това, броят на съдовете за отпадъци на мястото е увеличен от два на три. До кариерата в село Лясково инспекторите не са получили достъп, поради което в момента се извършва проверка чия е собствеността.

Междувременно, община Асеновград обжалва административно постановление от РИОСВ – Пловдив, с което й бе наложена глоба. Първоначално Районен съд – Асеновград се произнесе в полза на общинската администрация. В момента РИОСВ – Пловдив обжалва решението на първа инстанция и се очаква решение от Административен съд – Пловдив.