Полицейска операция за проверка на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотици

В ход е полицейска операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщиха от отдел „Пътна полиция“ към Главна Дирекция Национална полиция. Акцията ще продължи до 22 юни, провежда се по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL, аналогични действия има на територията на всички страни от Европа. В рамките на полицейските действията, за времето от 00:00 ч. до 23:59 ч. на 19 юни ще се проведе „24-часов маратон” – интензивен контрол относно установяване употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите на МПС.
Причина за провеждането на операция като тази, е че пътнотранспортните произшествия, причинени от водачи, употребили алкохол или наркотичните вещества, са със сериозен дял, а последствията от тях са много тежки.
Предвидено е подобни действия да бъдат извършвани два пъти в годината – веднъж месец юни и веднъж в началото на месец декември. По време на операцията ще бъдат извършвани проверки на водачите за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.