Поставиха възпоминателна скулптура на Йосиф Шнитер в Пловдив

Възпоминателна стела на първия главен архитект на Пловдив Йосиф Шнитер бе поставена до гроба му на Централни гробища. Тя е дело на пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки и се нарича „Пламъкът на Шнитер“.

Скулптурата e изработена по инициатива на дарители от група „Позитивните“ и с подкрепата на район „Централен“.

Представлява образа на Йосиф Шнитер, изваян от бронз с 3 свещника, които символизират трите храма, чийто създател е той – пловдивските „Св. Георги“ и „Св. св. Кирил и Методий“ и „Св. Неделя“ в Батак. Ликът на автора на първия градоустройствен план на Пловдив е върху гранитна плоча, на която е гравиран запазеният знак на Йосиф Вацлав Шнитер.

Йосиф Шнитер е роден през 1852 г. Той е една от значимите фигури в историята на Пловдив, приел интересите на града за лична кауза. След като завършва Политехническия университет във Виена, отива в Русия и участва в Руско-турската война. При битката за Плевен е ранен и е награден със сабя от генерал Тотлебен за проявения героизъм на фронта.

Голяма е ролята на арх. Шнитер за благоустройството на Пловдив и региона в края на XIX-ти и началото на XX-ти век. Той е проектирал много от емблематичните сгради на града, направил е генералния градоустройствен план на Пловдив и е положил основите по изграждането на градския водопровод. Арх. Йосиф Шнитер е създател на емблематични пловдивски сгради, някои от тях са: църквата „Св. св. Кирил и Методий”, Къщата на Драган Манчов – днес Община Пловдив, район Централен, сградата на ул. „Райко Даскалов” 1 – днес туристически информационен център, камбанарията на църквата „Св. Богородица”, Девическото класно училище – днес сграда на Градска художествена галерия, църквата „Св. Георги” и др. Освен храмове, Йосиф Шнитер е автор и на много други сгради, строени по негов проект или с негово участие. Негово дело е и гимназията в Асеновград, построена през 1891 год.

СУ „Св. Княз Борис I“ Асеновград

 

През 1914 г. аварира главният водопровод на Пловдив и заплашва да наводни града. Йосиф Шнитер лично ръководи реконструкцията и прекарва в ледените води три денонощия. Вследствие на това той се разболява от тежка пневмония и си отива от този свят едва на 62 години. За 36-те си години, през които е главен архитект на Пловдив, оставя огромно архитектурно наследство.