Православната църква чества св. великомъченица Марина

Света великомъченица Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век.Въпреки,че била възпитавана от баща си в идолопоклонство,тя приема тайно светото кръщение.Неин пръв гонител става собствения й баща.
Едва 16 годишна, девойката била подложена на ужасни изтезания,но това не прчупило христовата й вяра. Заради своята непокорност Марина била осъдена на смърт и посечена с меч. 

   На името на светицата са наречени много божи храмове, сред които са и 2 църкви в Асеновград- действаща и новострояща се. И днес,както всяка година, църквата „Св.Василий и св.Марина” събра множество богомолци на храмовия си празник.Хората палеха свещи и прекланяйки се пред мъченическия подвиг на св.Марина измолваха от светицата здраве и благоденствие.

Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола. Казват, че тя посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

Светицата се почита и като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие, а така също и като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.

Според народното вярване и в днешния, трети от Горещниците ден, се забранява всякаква полска и домашна работа.Смята се, че нарушаването на забраната ще причини пожари и запалване на реколтата и дома.Народът ни вярва още,че ако пече силно слънце през трите горещника, то  топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни.

СПОДЕЛИ