Предложение: Медиците да съобщават в общината за смърт на починал от коронавирус, когато близките на починалия са под карантина

В случаи, в които близките на починали от коронавирусна инфекция са под карантина, изолация или на лечение в болница, лекари и болници  да съобщават директно в общината за смъртта на пациентите, предлагат депутати.

Депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти са внесли за първо и второ четене поправки в закона за здравето, чрез които се правят изменения на Закона за гражданската регистрация.

Като мотиви депутатите посочват това, че в момента известието за смърт трябва да се подаде до общинската администрация в рамките на 48 часа. Обикновено това съобщение за смърт се дава на близки и роднини на починалия. На базата на това местните власти издават и смъртния акт.

Ако този срок от 48 часа се изпусне, след това смъртният акт се издава само от съда. Но покрай COVID кризата не са малко случаите, когато роднини на починалите са също под карантина и не могат да известят Общината в нужния срок. Затова депутатите предлагат медицинското лице, издало съобщението за смърт, да го изпраща незабавно в общинската администрация за съставяне на акт. Промяната се прави с цел избягване на съдебна процедура за съставяне на акт за смърт в тази тежка ситуация, както и на забавяне на погребението.