Представиха книгата „История на българската църква“ от Екзарх Стефан

Във фоайето на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград беше представена книгата „История на българската църква“по ръкопис на Българския екзарх Стефан. За да стане тази книга факт, заслугата е на катедра  „Теология” към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”,която посвещава изданието на 70-годишнината от провъзгласяването на епископ Стефан  за екзарх и на 70-годишинината от свалянето на схизмата върху Българската православна църква,стана ясно при премиерата,в която взеха участие ръководителят на катедра „Теология“ Мария Шнитер и един от редакторите на книгата-доц.д-р Димо Чешмеджиев.

Неизвестният ръкопис на екзарх Стефан е писан по време на 9-годишното му заточение в с.Баня,а заслуга за откриването на пожълтелите машинописни страници с ръкописни корекции на българския екзарх има доц. Русалена Пенджекова.Тя намира ръкописа на  екзарх Стефан в Смолян,в личен архив ,разказа доц.д-р Мария Шнитер.Ръкописът е бил озаглавен „Българската църква“ и е завършен около 1947 г. –в последните години от живота на екзарха, по времето, когато той е заточен в гр. Баня, т. е. тогавашното село Баня, и този труд така и остава непубликуван тогава и чак сега стига до своите читатели, т. е. близо 70 години, след като е написан, уточни г-жа Шнитер..

Според доц. Димо Чешмеджиев, един от редакторите на изданието, въпреки че екзарх Стефан не е бил професионален историк, нивото на неговия труд е много високо. Оригиналният текст е запазен, като редакторите са добавили само съвременна библиография, която да е достъпна и за българския читател. Включен е и списък на всички неиздадени ръкописи на екзарх Стефан, както и местата, където те се съхраняват, за да се улесни достъпът на бъдещи изследователи до тях.

Първият тираж на книгата е в размер на 100 броя,но творбата предизвиква голям интерес,което налага допечатка,споделиха от катедра „Теология“.

  Отношение по издаването на книгата и харизматичната личност на великия български йерарх взеха Архиерейският наместник на Асеновградска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев,богословът Димитър Арнаудов и др.

  На премиерата присъстваха свещеници от Асеновградска духовна околия,игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон,богослови и много граждани.

СПОДЕЛИ