При строго спазване на противоепидемичните мерки започна продажбата на риба за Никулден в Асеновград

При стриктно спазване на противоепидемичните мерки започна продажбата на риба за големия празник Никулден в Асеновград. Магазинчета за риба и в големите търговски вериги се предлага и жив, и замразен, и изчистен шаран. Той е царят на празника и въпреки, че на този ден се консумира всякаква риба и морска храна, повечето от клиентите предпочитат да сложат на трапезата си именно шаран.

Килограм жив шаран върви по 6,50 лева, а ако искате да бъде и изчистен, ще ви трябват още 2.50, но пък получавате готова за кулинарна обработка риба. Ако пък предпочитате сом, килограм от него ще ви излезе 10 лв. Още от сутринта пред щандовете с риба има купувачи, други оставят купуването за последния момент.

Рибата, за предпочитане шаран, е неизменна част от трапезата на Никулден и е разрешена храна по време на коледните пости. На 6 декември почитаме св. Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моряците, пътешествениците, търговците, банкерите и избавител на пленниците. Според легенда в дъното на лодката на рибар се отворила дупка, която свети Николай затворил с шаран. Оттогава се смята, че шаранът е жертвена риба. С нея са свързани някои суеверия – костите й могат да се пришият в шапките на децата, за да ги предпазват от уроки и зли очи или да се пуснат по течението на реката, за да се умножи броят на семейството. Трябва да се внимава да не падат люспи от рибата на земята, защото е на лошо. Ако сложите от люспите в портфейла си, ще ви върви на пари.