Прилагането на ваксината „АстраЗенека“ у нас ще продължи

Прилагането на ваксината „АстраЗенека“ у нас ще продължи, реши на извънредно заседание Националният ваксинационен щаб.

Страната ни ще се съобрази с препоръките на Европейската агенция, като имунизацията на жени под 60 годишна възраст ще става с особено внимание, тъй като при тях по-често са се появявали тромбози. Препоръката е направена на базата на задълбочен анализ, извършен както от експерти на Европейската агенция по лекарствата, така и от външни експерти.
По думите на здравния министър до този момент не се обмисля смесване на ваксини по примера на Германия, както и не е обсъждано спиране на ваксинация с препарата при пациенти под 30-годишна възраст. Втората доза „АстраЗенека“ у нас ще започне да се прилага максимално късно – до 84 ден след първата, т.е. към началото на май.
Желаещите да се ваксинират с този препарат ще бъдат подробно разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи и дали са хипертоници, а така също ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. Ваксинираните ще се проследяват в рамките на 2 седмици.
Към момента данните от 25 млн. поставени дози в ЕС и Великобритания са за 62 и 24 случая от двата вида нежелани лекарствени реакции, като те винаги са били след първа доза, стана ясно от изявлението след извънредното заседание.