Проверяват имат ли чип домашните кучета

Проверка за чип и регистрация на домашен любимец

Съвместни проверки за чипирането на домашни кучета, стартираха Община Асеновград, полицията в града и Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив. Акциите се извършват периодично на територията на целия град. Проверките се осъществяват, както на случаен принцип, така и след реагиране по жалба, съобщават от Общината.

За да се провеждат регулярно тези проверки, Общината е закупила четец, който открива номера на чипа и показва дали четириногото е регистрирано в общината, платена ли е таксата за него и друга информация.

По данни на Общината от началото на годината до края на август са засечени домашни кучета без паспорт, чип или регистрация, на улиците „Съединение“, „Александър Батенберг“, „Патриарх Евтимий“, „Родопи“ в квартал „Долни Воден“, в Градския парк, както и в село Нареченски бани.

След пуснати от граждани жалби и сигнали за кучета с агресивно поведение и нахапани хора или животни от домашни четириноги, Общината е реагирала на улиците „Христо Ботев“, в кварталите „Запад“ и „Долни Воден“, в село Нареченски бани. Проверяващите са засичали и домашни любимци без повод и намордник на детска площадка в квартал „Запад“ и на улица „Спортист“. На всички собственици са били написани предписания да регистрират любимците си в срок, както и да ги чипират, казват от градската управа.

По-голямата част от предписанията вече са изпълнени, сочат данните.

По думите на проверяващите инспектори от Община Асеновград, част от собствениците на кучета реагират агресивно при проверка. Служителите апелират за толерантност и спазване на законодателството.