Растително за краве масло ни предлагат в търговската мрежа

  Трима производители на масло ще бъдат глобени от Българската агенция по безопасност на храните.  Причината е нерегламентирано влагане на растителни мазнини. От агенцията съобщават, че ще налагат максимални санкции на нарушителите, без да толерират нито един оператор. Освен това след последни лабораторни изследвания, при единия от производителите е констатирано повторно нарушение от началото на годината, за което Законът за храните предвижда максимална санкция от 6000 лева.

  А от началото на годината Българската агенция по безопасност на храните е изследвала общо 37 проби на масло за наличие на растителни мазнини. В 5 от пробите резултатите показват нерегламентирано влагане на мазнини на растителна основа. В такива случаи законодателството предвижда изтегляне на наличната продукция от изследваните партиди, която се преетикира и може да се предлага на пазара като „Имитиращ продукт“, но не и като „Масло“. Всъщност законодателството не определя такива продукти като опасни, просто се счита, че те подвеждат потребителя. Така Агенцията съставя Акт за установяване на административно нарушение, а Законът за храните предвижда налагане на санкция в размер от 2000 до 4000 лв. при първо и от 4000 до 6000 при второ нарушение. За да се гарантират правата на потребителите се налага и мониторинг на предприятието.

  Междувременно активни потребители също решават да проверят краве ли е кравето масло. Те тестват чрез лабораторни изследвания наличието на растителни мазнини при 10 марки краве масло, предлагано на българския пазар. При 4 от тях е установено такова нарушение. Ето защо е полезно да знаем как сами да разпознаем истинското краве масло:

– краве маслото е с отличителен жълтеникав оттенък, докато имитиращите продукти най-често са по-бледи на цвят.

-изваденото от хладилник краве масло е твърдо и се размазва трудно на филия, а имитиращото е по-меко, дори и при ниски температури.

СПОДЕЛИ