242 деца в Раковски получиха днес първо причастие от папа Франциск

За своето първо причастие, в продължение на месеци, децата са били подготвяни от специален учител по вероучение. Днес те получиха от папа Франциск хляб и вино, символизиращи тялото и кръвта на Исус Христос. Първото причастие започна с традиционното поднасяне на дарове, които бяха осветени. Светият отец измоли слизането на Светия дух над тях. „Когато пием кръвта Му, пролята за нас, ние се очистваме. Затова пеем химна на неговата слава“, заяви папа Франциск и след това църковният хор изпълни песента „Свят, свят, свят, Си Господи“.

Преди причастието беше изпълнена молитвата „Отче наш“, след това участващите в богослужението заедно с папа Франциск размениха помежду си „целувката на мира“ с думите: „Христос е между нас“. Това е един от най-древните символи на мира – след молитвата „Отче наш“ по този начин участващите показват своето смирение.

„Постарайте се да мълчите в сърцата си. Помислете за това, че Иисус Христос за първи път идва във вас. Той ще дойде във вас след това още много пъти. Мислете за вашите родители, за вашите баби и дядовци, за вашите приятели. И ако сте се скарали с някого, простете му преди да пристъпите към олтара“, каза папа Франциск на децата.

Папа Франциск отслужи Света литургия в гр. Раковски в църквата „Пресвето сърце Исусово“. Хиляди вярващи очакваха него и благословията му.

След края на Светата литургия папата се оттегли на кратка почивка и обяд в манастира „Света Елисавета“ в Раковски.

След почивката си папа Франциск тръгна с папамобила към църквата „Свети Архангел Михаил“ в града, където е на среща с 700 души от българската католическа общност.
Той беше посрещнат с тържествена програма.

По-късно в София около 17.00 часа ще се проведе събитие за мир с представители на различни вероизповедания в България. Папата ще говори с послание за мир на площад „Независимост“.