Изложба с най-големите археологически разкрития и съкровища на България е уредена в Регионалния археологически музей в Пловдив

Експозицията събира на едно място едни от най-ценните ни археологически находки.

Заедно с находки от праисторическо време, открити в Пловдив, но непоказвани до този момент, пет златни съкровища – Вълчетрънското (датирано от 15-13 век преди Христа,) Панагюрското (от края на IV и началото на III в. пр.н.е.), съкровището при Дъбене (3-то хилядолетие пр.Хр.), съкровището при Хотница (датирани към каменно-медната епоха) и съкровището при Рупите (от Бронзовата епоха) представят пред света богатото минало на страната ни и града – Европейска столица на културата 2019, с наследството му от 8 хилядолетия.

Център на изложбата е великолепното Вълчитрънско златно съкровище. То е от 12 различни съда с тегло 12,5 килограма.

Експонатите са от фондовете на Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей БАН и Регионалния исторически музей Велико Търново. Експозицията е подготвяна в продължение на три години от екипа на пловдивския Археологически музей и е подредена в двете му зали за временни изложби.

Уникалната археологическа експозиция „Преоткритият свят на стара Европа“ ще бъде отворена за посещение до 27 октомври 2019 г.