Какво е състоянието на детските площадки в асеновградските села

Състоянието на детските площадки в Асеновград често е обект на критики от страна на родители, чиито деца ползват съоръженията. Решихме да проверим как изглеждат и детските площадки в някои села на територията на Общината. Оказа се, че в част от тях действително има какво да се желае относно облика и безопасността им. За трите площадки в село Избеглии обаче не може да се каже, че имат серизони забележки. Срещнахме се с кмета на селото Йордан Райчев, който сподели с нас как с общи усилия от страна на родители, деца и институциите се постига нещо много добро. Той заяви, че в Избеглии младите хора са изключително много и се включват дейно в грижата селото да изглежда приветливо, включително и площадките и парковете в него. Самите площадки са 3, обновени цялостно след 2011 година и поддържани ежедневно по думите на кмета.

В село Златовръх, подобно на Избеглии, има 3 детски площадки, като едната от тях е съвсем нова – тя бе завършена през изминалата година. Поради недостиг на средства обаче се оказа, че площадката не може да бъде окомплектована напълно, сподели кметът на селото Петър Ставрев.

Това означава, че не са поставени всички от първоначално замислените съоръжения. Желанието на родителите е там да има и пързалка, разговаряно е по този въпрос с кметът на Асеновград Емил Караиванов, който обеща, че ще се постави такава, посочи още за ТВ САТ КОМ Ставрев. Относно площадката до ОУ „Климент Охридски”, която е изградена преди 8 години и чието състояние е доста по-лошо, кметът на селото посочи, че почти всяка година тя се обновява и сега отново предстои до есента съоръженията да бъдат реновирани.

Става ясно, че проблемът с честото повреждане на пързалките и люлките на тази площадка е свързан с големия поток от ученици, които използват съоръженията. Хората от селото обаче искат площадката да се запази, така че до края на лятото тя ще бъде ремонтирана, дори ако се наложи това да бъде направено чрез доброволен труд или чрез търсене на спонсори, коментира още кметът Ставрев. А от Общината заявиха, че тази площадка е разгледана от Комисия, но все още не е решено как ще се процедира с нея.

СПОДЕЛИ