Мащабни проверки в пловдивско, заради многото ПТП с пияни и дрогирани шофьори

Деветнадесет бързи производства са образувани след разпоредени със заповед на Окръжния прокурор на гр. Пловдив и проведени тази от ОД на МВР – Пловдив мащабни проверки на територията на областта през нощта на 18 срещу 19 ноември.

Мащабните проверки на територията на областта са във връзка със зачестилите случаи на пътнотранспортни произшествия, резултат от шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества. Така акцентът на проверките е поставен върху шофиращите след употреба на алкохол и/или наркотични вещества водачи на моторни превозни средства, както и върху тяхното поведение по предлагане на подкупи на полицейски служители, за да избегнат следващата им се по закон отговорност, посочват от МВР.

В хода на операцията са проверени близо 1500 моторни превозни средства и над 1700 лица. В резултат са започнати 19 бързи производства – 2 за предлагане на подкуп на полицейски служители, 10 за шофиране в нетрезво състояние с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, 5 за шофиране след употреба на наркотични вещества и 2 за държане на наркотични вещества. Извършителите са задържани, уточняват от Министерството на вътрешните работи. Освен започнатите наказателни производства, в резултат на проверката, са съставени 120 акта и 126 фиша за нарушения по Закона за движение по пътищата.

Разследването по бързите производства продължава под ръководството на прокуратурата.